Het grote plan: een natuurlijk passiefhuis bouwen

Ons grote plan

Ons grote plan is ons eigen Natuurlijk Passiefhuis bouwen. Een prachtige uitdaging, waar ik zo veel mogelijk mensen mee wil inspireren. Maar hoe is het zo ver gekomen? 

De start: een jaren ’60-tussenwoning

Het begint in 2012 als mijn vrouw en ik een tussenwoning kopen. Sinds de jaren zestig was er vrijwel niks meer verbouwd, geschilderd of gerenoveerd aan het huis. Er waren dus veel bruine tegeltjes, schrootjes tegen muren en plafonds en bijna overal zat enkel glas. 

Met hulp van enkele professionals, familie en vrienden hebben wij de woning grondig gerenoveerd. De woning voldoet daarmee zo goed als aan de nieuwbouweisen uit 2012.

De renovatie

Daarvoor hebben we wel wat moeten doen: vloer, gevels en dak isoleren, bijna overal HR++-glas aanbrengen, luchtaanvoer via gevelroosters, een gloednieuwe HR-ketel (de vangaslos-discussie was nog niet begonnen) en als slagroom op de taart 12 zonnepanelen.

Het leverde gelukkig wel veel op: energielabel A en een energierekening van € 70,- per maand voor gas en elektra. Niet slecht voor een jaren ’60-woning

Zelfstandig bouwfysisch adviseur

In 2014 heb ik mijn vaste contract als bouwfysisch adviseur bij een toonaangevend adviesbureau opgezegd en ben ik voor mezelf begonnen. Een van de redenen voor deze grote stap was dat ik in mijn dagelijkse werkzaamheden nul komma nul contact had met de eindgebruikers van de gebouwen waarover ik advies gaf.

Ik wilde echter spreken met de bewoners van de woningen, de leraren van de scholen en de werknemers in de kantoren. En dus zat ik vanaf medio 2014 vele uren aan mijn keukentafel.

Eigen ervaring

Twee dingen vielen mij het eerste halve jaar op. Het eerste was dat het in de winter aan mijn keukentafel erg oncomfortabel was. Veel koude luchtstromingen, tocht en een algeheel koud gevoel.

Het tweede was de wens van bijna al mijn opdrachtgevers (toen nog projectontwikkelaars) om hun projecten zo goedkoop mogelijk te bouwen. Iedere financiële besparing moest benut worden, ondanks dat dit zou leiden tot ongezonde, oncomfortabele en niet energiezuinige woningen.

Deze twee zaken hebben er bij mij toe geleid dat ik ben gaan onderzoeken of er niet een manier is om betere (goede) woningen te bouwen tegen vrijwel dezelfde maandlasten.

Mijn zoektocht

In mijn zoektocht ben ik onder andere gestuit op de principes Nul-op-de-Meter, Active House, Gasloos, Energieneutraal, Biobased bouwen en Passiefhuis. Ik heb veel literatuur gelezen, zelf onderzoeken gedaan, lezingen bijgewoond, ben lid geworden van DNA in de Bouw en VIBA, heb cursussen gevolgd (ik mag mezelf certified passive house specialist noemen) en ben tot de conclusie gekomen:

Natuurlijk Passief is de methode om tot het beste woonresultaat te komen!

Natuurlijk Passief resulteert in een woning met een onovertroffen hoog comfortniveau en gezonde binnenlucht. De woning is zeer energiezuinig, zo goed als klimaatneutraal, robuust en betaalbaar.

Het grote plan

Maar als zo’n Natuurlijk Passiefhuis zo goed en comfortabel is, waarom ga ik er zelf dan niet in wonen? Daarom hebben mijn vrouw en ik een plan bedacht:

Wij gaan ons eigen Natuurlijk Passiefhuis bouwen!

Veiligheidsschoenen

We trekken zeven jaar na de renovatie van onze jaren ’60-tussenwoning dus weer de veiligheidsschoenen aan. Om anderen te inspireren en op de hoogte houden van de uitvoering van ons plan, hou ik dit blog bij.

Hier vertel ik over de uitvoering, de keuzes die we maken in het proces en de achterliggende gedachten en bouwfysische principes. Natuurlijk vertel ik ook wat het ons oplevert en welke tegenslagen we onderweg tegenkomen.