Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /www/wp-includes/post-template.php on line 310

Natuurlijk

Mensen hebben een intrinsieke behoefte om in contact te staan met de natuur. Een natuurlijke omgeving verlaagt stress en heeft daarmee een positief effect op onze gezondheid en ons welzijn. En toch brengen we negentig procent van onze tijd binnen door, in een niet natuurlijke omgeving.

In biophilisch ontworpen gebouwen worden zo veel mogelijk natuurlijke componenten verwerkt. Door bewust natuurlijke elementen te gebruiken in interieur- of bouwkundig ontwerp, maken we onbewust meer contact met de natuur. Dit bevordert onze gezondheid en ons welzijn waardoor mensen zich in dergelijke gebouwen beter voelen. Onze woning wordt op deze principes van de natuur gebaseerd.

Effecten

Onderzoeken op het gebied van de neurowetenschappen en milieupsychologie laten zien dat omgevingen die biophilisch ontworpen zijn ons geheugen, gemoedstoestand, mentale herstelcapaciteit en concentratievermogen verbeteren. Daarnaast verlagen zij stress, spanning en vermoeidheid bij de gebouwgebruikers.

Ook zorgt het gebruik van natuurlijke materialen tot een verlaging van de CO2 voetafdruk van het gebouw. De milieu-impact is daarmee een stuk lager.

Toepassingen

Biophilisch ontwerpen is het opnemen van natuurlijke elementen in onze gebouwde omgeving en het ontwerpen van inspirerende, mooie plekken die mensen in contact brengen met hun omgeving. Voorbeelden van biophilische toepassingen zijn groene daken, levende muren, dag- en zonlicht, subtiele verschillen in temperatuur en luchtstromingen, planten, natuurlijke geluiden, niet-chemische (biobased) materialen, nabijheid van water, uitzicht op natuur en geometrische vormen.

Frisse buitenlucht en natuurlijk licht. Bron: Mocha Casa

Onze woning

In onze woning zullen veel biophilische principes toegepast worden. We gaan veel daglicht de woning binnen laten komen, waarmee we tegelijkertijd goed zicht hebben op de natuur in onze tuin. Veel ramen kunnen open gezet worden, waardoor luchtstromingen en subtiele temperatuurschommelingen mogelijk zijn. We passen zo veel mogelijk natuurlijke materialen toe.

Dit laatste aspect is niet alleen belangrijk voor onze gezondheid en ons welzijn, maar ook voor de impact die onze woning op de aarde zal hebben. Voor ons is het belangrijk deze voetafdruk zo laag mogelijk te houden.

Geef een reactie