Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /www/wp-includes/post-template.php on line 310
onze kavel in hilvarenbeek

Onze kavelkeuze

Er zijn vele redenen om op een bepaalde plek te willen wonen, en je ideale kavel vinden is een zoektocht naar een plaats die aan al je wensen voldoet.

Wil je bijvoorbeeld de levendigheid van een stad of juist de rust van een dorp. In de buurt (of juist ver weg) van familie. Dicht bij studie of werk, of de snelweg of het station om de hoek. Een regio of plaats waar je je vertrouwd voelt. Betaalbaarheid.

Onze kavel

Ook wij hebben gezocht naar onze ideale kavel en hebben die plek inmiddels gevonden. De plaats waar wij de komende jaren willen wonen en waar we onze dochter op willen laten groeien. De plek waar we ons Natuurlijk Passiefhuis willen bouwen en ons eigen voedsel willen verbouwen.

In dit artikel vertel ik waarom locatie, grootte en de zon voor ons belangrijke aspecten waren. Wat de kracht van de zon is en hoe de zon ons duizenden euro’s gaat besparen.

Locatie en grootte

Onze eerste overweging was de locatie en grootte van de kavel. Veel van onze vrienden wonen in Hilvarenbeek. Vanuit Diessen, waar we nu wonen, zijn we met 15 minuten fietsen in Hilvarenbeek. Ideaal, wat ons betreft. Heerlijk op de fiets in plaats van met de auto. Belangrijk criterium voor onze nieuwe woonplek was dan ook dat het op fietsafstand van Hilvarenbeek zou zijn.

Behalve een Natuurlijk Passiefhuis willen we in de toekomst ook graag ons eigen voedsel verbouwen. En dan niet in een moestuin, waar vele uren onkruid wieden voor nodig zijn, maar voedsel uit een voedselbos. Een ‘bos’ dat voornamelijk bestaat uit eetbare planten, gebaseerd op de principes van permacultuur. Een kavel van meer dan 1500 m² was dan ook onze wens.

Onbetaalbare kavel

Kortom, een groot kavel op fietsafstand van Hilvarenbeek. Die combinatie van wensen resulteerde vrijwel automatisch in een voor ons onbetaalbaar kavel. Na een zoektocht van bijna een jaar hebben we echter een kavel gevonden, aan de rand van de bebouwde kom van Hilvarenbeek, met een grootte van bijna 1000 m².

Dit gaat ons plekje worden!

Zon

Naast locatie en grootte was de positie van het kavel ten opzichte van de zon minstens zo belangrijk. Niet alleen om in de achtertuin te kunnen genieten van de zon, maar ook om de zon in huis optimaal te kunnen benutten. De zon geeft ons immers iedere dag weer licht, warmte en energie.

Licht en warmte

Licht en warmte zijn belangrijk voor het behalen van een hoog comfortniveau. Een ruimte waar vanuit meerdere kanten daglicht binnen komt, is veel dynamischer en daarmee beter voor ons mensen dan een ruimte met slechts één raam. Daarbij zijn warme zonnestralen op je huid op een koude winterse dag puur genot.

Warmte en energie

Diezelfde winterse zonnestralen kunnen de woning ook grotendeels verwarmen. Althans, als er gebouwd wordt volgens de Passiefhuis-standaard. Woningen die hier niet aan voldoen hebben een veel hogere warmtevraag. Een waterpomp of andere actieve verwarmingsbron moet dergelijke woningen dan iedere winterse dag verwarmen. Een Passiefhuis is zo goed geïsoleerd dat de warmtepomp achterwege kan blijven.

Onze kavel en de zon

Bij onze kavel is de achtertuin op het zuidoosten gericht. Om maximaal gebruik te kunnen maken van de zon hebben wij de woning zo veel mogelijk in de noordoosthoek gepositioneerd. De exacte positie en de lengte-breedteverhouding van de woning (oftewel de vorm) hebben we onderzocht met behulp van een 3d-model. Zo is de woning virtueel precies op de juiste geografische plaats gezet.

3D-model met beschaduwing op 21 december. De zonnewarmte kan optimaal naar binnen schijnen.

Vervolgens is nagegaan hoeveel schaduw de omliggende bebouwingen op 21 december op de kavel geven. 21 december is de dag met de laagste zonnestand en dus de langste schaduwen. De vorm van de woning en de locatie op het kavel zijn hiermee geoptimaliseerd.

Het ontwerp van de woning

Inmiddels is het voorlopig ontwerp door architect Wout de Wit gemaakt. Raampartijen zijn hierin uiteraard ontworpen op de zon, wat resulteert in een zekere warmtevraag. Dat is de energie die nodig is om de woning te verwarmen.

Als we de woning omdraaien (dus de zuidgevel wordt de noordgevel, de westgevel de oostgevel enzovoorts) dan is er 36% meer energie nodig voor verwarming. Dit grote verschil geeft aan dat de woning met dit ontwerp zeer goed gebruik maakt van de gratis beschikbare zonnewarmte.

Kavelkeuze en de zon

Kortom, in de zoektocht naar onze ideale kavel hebben we rekening gehouden met de locatie en grootte, maar zeker ook met de zon. In volgende blogs zal ik beschrijven wat ons dit bouwkundig bespaart.

Geef een reactie