Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /www/wp-includes/post-template.php on line 310

Hittestress voorkomen

28! 26.5! 30! Iedereen wist tijdens de extreme hitteperiode van eind juli 2019 te vertellen hoe warm het in zijn/haar huis was. Dat de temperaturen tot ver boven de 25 graden op liepen was niet heel vreemd, aangezien het buiten warmer dan 40 graden is geworden. Een nieuw hitterecord. Maar waarschijnlijk zal het in een van de komende jaren wel verbroken gaan worden. De verwachting is dat Tilburg het klimaat van Bordeaux zal gaan krijgen.

Behalve het noemen van de temperatuur werd er natuurlijk ook veel gepuft. En dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat een gemiddeld persoon goed functioneert tot een temperatuur van 25 graden. De ideale temperatuur om te slapen is zelfs nog lager: rond de 18 graden. Persoonlijk heb ik niemand gesproken die een airco gekocht heeft maar de media schreef er volop over. Mijn verwachting is dat de verkoop van airco’s de komende jaren spectaculair zal stijgen.

En dat is doodzonde. Airco’s zijn immers duur in aanschaf en nog duurder in gebruik. Daarnaast kunnen ze het in huis alleen maar koeler maken door het buiten juist warmer te maken. Hoe meer airco’s er komen, hoe warmer het buiten dus zal worden, hoe harder de airco’s moeten draaien, hoe warmer het buiten zal worden …. Je begrijpt het denk ik wel hè.

Hoe dan wel

Als Tilburg het klimaat van Bordeaux gaat krijgen dan zullen we ontwerpprincipes uit het zuiden van Europa moeten kopiëren. In die regio’s weten ze hun woningen ook zonder airco koel te houden. Zij gebruiken hiervoor passieve maatregelen. Hiermee kan de temperatuur in huis voor het overgrote deel van het jaar onder de 25 graden gehouden worden. Zelfs als de woning voorzien is van behoorlijk veel glas en zelfs bij het klimaat dat wij naar verwachting in Nederland zullen gaan krijgen. Het is dan echter cruciaal dat hier in het ontwerp rekening mee gehouden wordt.

Er zijn drie vormen van passieve koeling die samen een woning koel kunnen houden: zonwering, zomernachtventilatie en een grondbuis.

Zonwering

Zonwering doet wat de naam zegt: het weert de zon. Hierdoor kan er vrijwel geen zonnewarmte meer door de ramen naar binnen schijnen. Zonwering kan in veel verschillende varianten voorkomen, zoals overstekken, screens, luifels, doeken of bomen.

Luiken zijn een effectieve manier om oververhitting te voorkomen

Zomernachtventilatie

Door ’s nachts zo veel mogelijk ramen open te zetten kan de koele nachtlucht door de woning trekken. Deze koele lucht haalt de warmte uit vloer en gevels en voert deze af naar buiten. Denk er hierbij wel aan dat je regen, inbrekers en muggen buiten weet te houden.

Grondbuis

Op 1.5 meter diepte onder de grond is het gedurende het gehele jaar ongeveer 12 graden. Leg je een buis op deze diepte, waardoor je verse maar hete buitenlucht aanvoert, dan koelt deze lucht automatisch af. Hoeveel precies is afhankelijk van de luchttemperatuur en de lengte van de buis maar 5 tot 10 graden is mogelijk. Deze afgekoelde lucht wordt vervolgens de woning ingebracht, waardoor het in de woning aangenaam koel blijft.

Werking van een grondbuis tijdens de zomer. Bron: Rehau

Onze woning

In onze woning passen wij alle drie de principes toe. Hiermee komen we uit op een overschrijdingspercentage van 1.1% van de tijd dat het warmer zal gaan worden dan 25 graden. Oftewel: het wordt 4 dagen per jaar warmer dan 25 graden. Deze 4 dagen zullen plaats vinden als het buiten ruim boven de 30 graden is. 25 graden voelt op dat moment koel aan.

Mocht het onverhoopt toch niet koel genoeg aanvoelen dan kunnen we altijd nog een simpele ventilator aan zetten. Stromende lucht voelt namelijk koeler aan dan stilstaande lucht, ondanks dat het dezelfde temperatuur heeft.

Effect

Als we in het ontwerp geen rekening hadden gehouden met het zomerse comfort dan was het veel langer, veel heter geworden. Zonder zonwering, zomernachtventilatie en grondbuis zou het in plaats van 1.1% van de tijd maar liefst 37% van de tijd warmer zijn geweest dan 25 graden. Ondragelijk lang en ondraaglijk heet. In zo’n woning zou zelfs ik een airco aangeschaft hebben.

Geef een reactie